Nieuws

Research paper over 'Vorm, stijl en invloed'

posted Dec 7, 2010, 3:17 PM by Sergej van Middendorp

Op de research sectie van de site heb ik zojuist een concept paper geplaatst over vorm, stijl, en invloed. Het gebruikt de meest recente inzichten uit de psychologie als startpunt om te vragen hoe vormen ons beinvloeden. Daarna vraag ik waarom de vorm van de argumentatie nog overheerst in academisch schrijverschap, terwijl onze methodes de afgelopen dertig jaar steeds meer kwalitatief zijn geworden. Ik beargumenteer dat we het aphorisme opnieuw moeten omarmen als een schrijfvorm die helpt bij het ontwikkelen van onderzoeksvragen en bij het verkennen van onderzoeksdomeinen, terwijl de argumentatie juist geschikt is voor het beantwoorden van onderzoeksvragen. Ik geef voorbeelden van Friedrich Nietzsche en Adam Smith om het verhaal te illustreren en laat zien dat wanneer we in detail kijken, het onderscheid complexer wordt. Ik eindig met de vraag of een bewustzijn van de invloed van de vormene die we maken zou moeten leiden tot een soort eed voor wetenschappers, net als de eed voor dokters.

Twee research papers over value networks

posted May 21, 2010, 2:05 AM by Sergej van Middendorp

Ik heb zojuist twee nieuwe papers over value networks opde site geplaatst. Beide resultaat van het PhD onderzoek aan Fielding Graduate University in Santa Barbara.

De eerste is een case study van één van mijn zes onderzoekssupporters: Mindz en Seats2meet. Klik hier om deze paper nu te lezen.

De tweede is een fictief interview over value networks met Gregory Bateson om te leren hoe zijn ecologisch denken kan helpen om beter begrip te krijgen voor value networks. Klik hier om deze paper nu te lezen.

Twee nieuwe artikelen op de site

posted Jan 21, 2010, 11:37 AM by Sergej van Middendorp

Ik heb twee nieuwe publicaties op de site geplaatst: klik hier voor het artikel dat in december in Business Spiritualiteit Magazine Nijenrode verscheen, en kik hier voor een wetenschappelijke paper over value networks in organisatie-theorie. Veel plezier, en ik ben altijd benieuwd naar reacties!

Artikel in Business Spiritualiteit Magazine Nijenrode

posted Nov 24, 2009, 12:52 PM by Sergej van Middendorp   [ updated Nov 24, 2009, 1:05 PM ]

Op 15 december verschijnt nummer 9 van Business Spiritualiteit Magazine Nijenrode. In die uitgave heb ik een artikel over de groove van jazz en de concrete toepassing daarvan in organisaties. Het artikel is een Nederlandstalige en toegankelijke samenvatting van mijn eerste research papers voor Fielding en integreert onze ervaringen met jazzinbusiness workshops voor het bedrijfsleven van de afgelopen jaren. Zodra het magazine uit is zal ik een online versie in de publicaties van de site plaatsen.

Nummer 9 wordt op 15 december gepresenteerd aan het publiek tijdens een seminar bij seats2meet in Utrecht. Een link om je in te schrijven voor dit event vind je in de agenda.

Draft paper over value networks

posted Nov 11, 2009, 4:25 PM by Sergej van Middendorp   [ updated Nov 11, 2009, 4:36 PM ]

Ik heb net een eerste draft van mijn overzichts paper over value networks aan Fred Steier, mijn prof voor dit onderwerp, gestuurd. Op mijn weblog heb ik de afgelopen weken ook al delen van dit verhaal gepubliceerd. Zie: http://businessjazz.blogspot.com

Nu is de eerste paper eruit. Ik geef een overzicht van het ontstaan van de term waardenetwerk en vergelijk de overeenkomsten en de verschillen tussen de verschillende betekenissen. Daarna vergelijk ik de term met andere gelijksoortige ideeen, die de afgelopen jarten ind eorganisatieliteratuur zijn ontstaan. Denk aan strategic networks, of smart business networks. Vervolgens zet ik de term in een groter kader van maatschappelijke veranderingen en noem ik vijf opties voor een (nog uit te voeren) diepte onderzoek naar waardenetwerken.

De paper kan je hier al lezen. Klik hier voor de pdf. Let op, het is een eerste draft en hier en daar nog ruw rond de randjes: http://www.milesahead.eu/onderzoek/research-publications/VanMiddendorp2009_ValueNetworksOverview.pdf?attredirects=0&d=1

Case study Mise en Place in groove

posted Sep 3, 2009, 7:11 AM by Sergej van Middendorp

Ik heb zojuist een case study van Mise en place gepubliceerd. In februari heb ik op het International Multi Power Weekend een workshop gefaciliteerd om de theorie van groove te toetsen aan de praktijk. Klik hier voor het rapport.

Drieluik van wetenschappelijke papers over groove

posted Jul 2, 2009, 6:00 AM by Sergej van Middendorp

Ik heb zojuist een drieluik van wetenschappelijke papers over groove gepubliceerd op deze site. Deze papers heb ik in de loop van de afgelopen maanden geschreven als deliverables voor mijn PhD research bij Fielding Graduate University. Het eerste paper definieert groove: een collectieve staat van bewustzijn die jazzmuzikanten delen als ze op hun top improviseren. Het tweede paper analyseert groove door de bril van Ken Wilber's intergral theory en bekijkt de groove als conceptuele metafoor. De derde paper presenteert een theorie van groove die ons kan helpen om de verbinding tussen mensen en systemen in organisaties te verbeteren, met als doel het aanpassingsvermogen van beide te vergroten.

Ik ben benieuwd naar jullie reacties.

Schrijf je nu in voor de jazzinbusiness open netwerk sessie op 19 mei

posted Apr 20, 2009, 9:38 AM by Sergej van Middendorp

Op 19 mei in de middag organiseren we een jazzinbusiness sessie op open inschrijving. De doelgroep is iedereen die wil ervaren hoe de jazzmuzikant leeft, werkt en organiseert om met de inspiratie die dat oplevert meer te begrijpen van de verandereingen in werk en organisatie in de 21e eeuw. Ben jij een kenniswerker, zelfstandig professional, netwerker? Dan is deze sessie voor jou. Toppers uit de Nederlandse jazz en de faciltatie van Sergej bieden je een rijke en inspirerende ervaring, die je als metafoor direct praktisch kan gebruiken voor je professie.

Meer informatie en inschrijven? Klik hier!

Presentatie Nijenrode

posted Mar 24, 2009, 9:03 AM by Sergej van Middendorp

De presentatie die ik op 23 maart op Nijenrode gaf is nu online. Klik hier om hem te bekijken. Ik vond het gisteren een inspirerende bijeenkomst.

Mooie klus met Innvire en Quub

posted Mar 5, 2009, 5:44 AM by Sergej van Middendorp

Bij een bank in het oosten van Nederland heb ik samen met mijn netwerkpartners Quub en Innvire een project gekregen. We helpen de bank een visie te ontwikkelen op het nieuwe samenwerken als voorbereiding op een verhuizing. Deze verhuizing kan vanuit die visie integraal uitgevoerd worden op fysiek vlak, IT vlak en rekening houdend met de cultuur en het bewustzijn van de medewerkers. We zijn heel trots op deze klus.

1-10 of 14